Huggormssanering

Huggormssanering på akutjobb ! Fick ett skärrat samtal från en kund om orm inomhus (vilket iofs händer flera gånger i veckan under högsäsong), men denna gång i en villa på Lidingö vilket inte sker lika ofta :).

En adult huggorm hade hittat in i kundens badrum.. som tur var blev ingen biten trots att det var familjen 5 åriga dotter som upptäckte den. Huggormar kan av olika skäl söka sig till hus och fastigheter och då och då även komma in.  

Ormen fångades in och flyttades till en bättre miljö. 

Huggorm inomhus

 

Ormar rör sig gärna utmed väggar för att hitta kaviteter och andra hålrum. Vid hörnor strävar de att komma uppåt som kanske kan ses på bild. 

orm i badrum

 

Titta på fler saneringssituationer av orm inomhus under fliken bildgalleri i menyn ovanför.

Hasselsnok

Eftersom jag i mitt jobb är ute mycket i ormtäta habitat så har man ibland turen att göra observationer av hasselsnok ( Coronella Austriaca). Tyvärr så ser man dock alldeles för sällan denna vackra, skygga och för oss människor ofarliga orm.. 

Juvenilen nedan fångades in hemma hos en familj som ringde akut om att de hade huggormar inne i huset. Det visade sig vara inomhusfödsel av hasselsnoksungar. Så dessa unga hasselsnokar (som familjen trodde var huggormsungar) tittade ut från en hål i familjens vardagsrum. På samma tomt hade de även huggormar. Men som man kan se nedan är det lätt att förväxla de två arterna. Så är man osäker, ring gärna så hjälper jag gärna till med artbestämning och/eller flytt av dessa ormar.

Hasselsnok

Fler bilder på dessa hasselsnokar.

 Hasselsnoksunge

 hasselsnok och huggorm bredvid varandra, inte alltid så lätt att se skillnad när de rör sig snabbt?

skillnad hasselsnok och huggorm

 

Lagt upp närbilder på denna länk för att se deras ögon, huvud mm. hasselsnok, huggorm och vattensnok

 

 

 

Albino huggorm

Bilden visar en liten juvenil huggorm (vipera berus) som är albino (amelanistisk), dvs helt utan svart pigmentering och med de karaktäristiska röda ögonen. Ovanligt med dessa individer och tyvärr har denna orm betydligt sämre chans till överlevnad pga små möjlighetet till kamouflage. Bild tre visar en juvenil normalfärgad. Åldern på dessa var ca 3 v gamla. Ormen fångades in på en förskola och flyttades till en "bättre" miljö.

Albinoorm

huggorm

huggormsungar

 

Huggorm eller snok?

Får en del frågor på mail och telefon om vad det är för ormskinn man har hittat på sin tomt. Om vi då bortser från att göra artbestämning utifrån de situationer när man ser ormen, vilket man då tittar exempelvis på kroppsform, färg, teckning, pupill, rörelsemönster så kan vi titta på det skinn de lämnar vid ömsning som de gör ett par gånger per säsong.

huggormellersnok

Huggorms- och snokskinn

 

huggormsskinn

Om vi har hela och intakta ormskinn så kan vi titta på fjällstorleken på huvudet, färg på skinnet mm. Men går vi längre ner på kroppen ut mot svanspartiet så hittar vi kloaköppningen, och precis ovan denna öppning i skinnet så sitter ett fjäll där vi kan bestämma arten!

Är detta fjäll delat i två som på det undre skinnet då är det frågan om SNOK, samt är det ett stort helt fjäll är det en HUGGORM som burit det.

 

Vecka 25 i Göteborgsområdet

Under slutet av vecka 25 finns jag i Göteborg med omnejd.

Maila info@huggormssanering.se eller ring 070-6851863 om ni finns i närheten och behöver hjälp.

 

Vecka 24/25 befinner sig Huggormssanering i Norrland

Under veckoslutet v 24 och 25 så befinner jag mig i mellersta Norrland på uppdrag. Så försöker samordna att besöka flera kunder på olika platser i denna region under dessa datum.

Maila info@huggormssanering.se eller ring 0706851863 om ni befinner er i närheten och behöver hjälp.

Spår av snok

Snokproblem i källare hos en kund. Ni ser väl det "tydliga" spåret efter en av dem här? Just det; snokfekalier.

ormfekalie

 

 

 

Huggorm inomhus

Har länge tänkt på att lägga upp en blogg eftersom man i denna verksamhet ofta råkar på lite udda situationer minst sagt, i allafall för alla som inte jobbar med ormsanering... :)

Men men här kommer de första inlägget och får se hur många det blir därefter..

Bilden nedan visar en svart adult huggorm som irrat sig in i en kunds kök i sin villa, och prydligt omslingrade en blomvas! Så innan jag fångade in den och släppte ut den på en säker plats så passade jag på att ta denna bild.

Svart huggorm